Misc

Definitiekwesties

Een definitie is een hek om de werkelijkheid, een bordje op de deur, een telescoop gericht op het heelal. Het omhekte land, de bedrijvigheid die schuilgaat achter de deur en het bespiede deel van de sterren is het doelobject van de definitie. Veel discussies over definities zijn terug te voeren op onenigheid over het belang van dingen die zich buiten het doelobject bevinden: stukken land buiten het hek, de kamer ernaast, en het zwarte gat even verderop in het heelal.

Productiviteit universiteiten
Tussen 2000 en 2010 steeg de productiviteit van universiteiten in het onderwijs, maar niet in het onderzoek. Het aantal publicaties per onderzoeker bleef nagenoeg gelijk tussen 2000 (3,7) en 2010 (3,6), maar het aantal studenten per medewerker onderwijs steeg flink, van 6,0 naar 10,2. VNSU_cijfers


Serious Request 2012
Dat het succes van de 3FM actie Serious Request gebaseerd is op een goedkope truc: mensen een schuldgevoel aanpraten en het rode kruis vervolgens laten cashen. Een beetje dansen en gezelligheid op het plein in Enschede. En wat is eigenlijk de effectiviteit van al die grote hulporganisaties? Is het niet veel beter om kleinschalige initiatieven te steunen? Of het een politieke boodschap was of gebaseerd op onderzoek, vroeg Tom van der Meer op Twitter. Tja, wat verwacht je als een politieke jongerenorganisatie er een persbericht over schrijft met spelfouten (zoeckt u zelf de faudt)?

Natuurlijk is het een goedkope truc. Schuldgevoel werkt. Waarom hebben wij het zo goed en zij zoveel minder? Wat heb je er nou zelf helemaal voor gedaan door in het welvarende Nederland geboren te worden? Dominee Corton weet dat heel goed.

Het is ook lastig, dat schuldgevoel. Het is niet prettig om te weten dat anderen het minder hebben of om je rot te voelen over een fout die je hebt gemaakt. Het is ook al snel te veel. Zelfs bij de mannen van 3FM springen de tranen in hun ogen bij de filmpjes van Corton uit Malawi. Het leven zou zoveel gemakkelijker zijn zonder dat schuldgevoel. Maar in een wereld zonder schuldgevoel maakt ook niemand excuses voor fouten, krijgt niemand gunsten uit angst voor de reacties van anderen, en is elke voorbijganger een potentiële moordenaar – niemand die meer aarzelt zijn rivalen definitief uit te schakelen. Een variant op de Veil of Ignorance van John Rawls: Als je voor je geboorte mocht kiezen, zou je dan willen leven tussen mensen met of zonder schuldgevoel?


Zonder de financiele steun van bierbrouwer Willem Hovy was er geen Vrije Universiteit geweest.


Impact: a change that your action helped create.
Effect: a change that would not have occurred without your action.

“As ever, the challenge is data…” – Karl Wilding


“So what I’m saying here – and this is not: ‘hmm, I’m not sure what I’m up to’ – is anything else than what I (and others before me) have said about what is not being said, which is often much more interesting than what is being said, implicitly or explicitly, to oneself or others, if anything – relating to the absent and/or the conditional when nothing else comes up; hypothetically speaking, that is.”


Do you have a manuscript for a journal article that got rejected? Here are a few options.

  1. Submit to the Journal of Negative Results in Biomedicine. That is, if you’re in biomedicine.
  2. Submit to the Journal of Negative Results. If you’re in ecology and evolutionary biology.
  3. Submit to the Journal of Contradicting Results in Science. If you’re in biology.
  4. Submit to the Journal of Serendipitious and Unexpected Results. If you’re in computational and life sciences.
  5. Submit to the Journal of Articles in Support of the Null HypothesisIf you’re in psychology.
  6. Submit to the All Results Journals. If you’re in chemistry.
  7. Submit to PsychFileDrawer.org. For research findings that will not get published because they did not replicate a finding reported in a previous study.
  8. Submit to the Journal of Universal Rejection. For articles in all other fields of science. Publication guaranteed!
  9. Submit to the Journal of Universal Acceptance. If you feel better about a positive experience than about a negative one.
  10. Comment on your experiences at http://www.reviewmyreview.eu/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s